Höga VVC-förluster i nya bostadshus

Höga VVC-förluster i nya bostadshus

En kartläggning av VVC-förluster i flerfamiljshus avslöjar extremt höga resultat. Schablonmässigt sätts den till 4 kWh/kvm, år. I den aktuella undersökningen har en förlust på hela 55 kWh/kvm, år mätts upp och verifierats.

Varmvattencirkulationen har länge gått under radarn när man talar om energieffektiva flerfamiljshus. Visst, det har muttrats om dåliga isoleringar och konstiga dragningar, men få fastighetsägare har koll på exakt hur mycket vvc:n påverkar energianvändningen.

– Det finns äldre studier som visar att VVC-förlusterna måste vara större än 4 kWh/ kvm, år. Men det finns inte så mycket mätningar på området, säger projektledaren Stephen Burke, NCC.

Läs artikeln i sin helhet på Energi & Miljö

Vad är VVC och hur fungerar det?

VVC är en förkortning för Varm Vatten Cirkulation och innebär, precis som det låter, att man låter varmvattnet cirkulera istället för att låta vattnet stå stilla när man stänger kranen.

VVC cirkulerar varmvattnet genom att ett mindre rör ansluts i toppen av varmvattenröret. Det kopplas till en cirkulationspump och vips så har man cirkulation.

VVC innebär allt som oftast minskad vattenkonsumtion. Den minskar också eventuella risker för legionellabakterier. Legionellabakterierna finns naturligt i vattnet men de trivs extra bra mellan 20-45ºC. Varmvattnet ska därför aldrig vara under 50ºC.

En väl fungerande och isolerad VVC är en tillgång för alla boende. Det här är dock inte alltid fallet. Det finns några specifika saker som kan vara problem i ett VVC system:

  • VVC kan vara dåligt isolerad eller kopplad till handdukstorkar. Det innebär att man får stora värmeförluster i cirkulationen och också lägre temperaturer än man önskar sig.
  • VVC kan vara feldimensionerad eller felinstallerad, d.v.s. man har använt för smala rör och eller bockat rören på ett felaktigt sätt. Smala rör gör att vattenhastigheterna blir höga, vilket i sin tur kan leda till snabbare korrosion i täta böjar. Det i sin tur leder till risk för vattenskador. När rören inte är bockade på korrekt sätt händer samma sak, svagheter i rören kan då bli källa till framtida läckor med vattenskador som följd.

Matthias

Vi belyser de viktigaste frågorna kring smarta och energieffektiva byggnader, stödjer och vidareutbildar våra medlemsföretag samt marknadsför branschen mot myndigheter, konsulter och andra organisationer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer