Branschcertifikat, VVS-YN

Branschcertifikat, VVS-YN

Alla montörer har möjlighet att genomföra branschprov och erhålla intyg eller certifikat. Ett branschcertifikat är ett bevis över att man har uppnått kunskapsmålen och har de yrkeskunskaper både praktiskt och teoretiskt som branschen har fastställt som krav.

De olika yrkena inom VVS-branschen har lite olika vägar till certifikatet, gemensamt för certifikaten är att de är individuella och har obegränsad giltighet.

VVS-YN, VVS-Branschens Yrkesnämnd

Tre vägar till branschcertifikat, VVS- och isoleringsmontörer

Lärling och anställd under utbildning – Du har ett utbildningsavtal med ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl och gör ett branschprov i slutet av din lärlingsutbildning. För anslutna företag kostar inte genomförande av provet något och om montören blir godkänd utfärdas ett branschcertifikat.

Montör anställd på ett anslutet företag – Du har yrkeserfarenhet och uppnår kunskapsmålen för yrket. Företaget där du arbetar är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl och ansöker då att du ska få göra branschprov.

Ansökan branschprov

För anslutna företag kostar inte genomförande av provet något och om montören blir godkänd utfärdas ett branschcertifikat.

Montör anställd på ett ej anslutet företag eller erfarenhet från arbete i annat land

Du har yrkeserfarenhet och uppnår kunskapsmålen för yrket, antingen på företag som inte är anslutet till Teknikinstallations avtalet VVS & Kyl eller från arbete i andra länder. Du kan då ansöka om validering av dina kunskaper.

Själva valideringen kostar pengar och om montören blir godkänd utfärdas ett intyg på yrkeskunskap motsvarande branschcertifikat.

Läs mer om certifiering på VVS-YN, VVS-Branschens Yrkesnämnd

Matthias

Vi belyser de viktigaste frågorna kring smarta och energieffektiva byggnader, stödjer och vidareutbildar våra medlemsföretag samt marknadsför branschen mot myndigheter, konsulter och andra organisationer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer