Krafttag krävs för att nå klimatmålen

Krafttag krävs för att nå klimatmålen

DEBATT. Vi kommer aldrig nå klimatmålen om inte elen vi producerar också används mer effektivt och nyckeln är energianvändningen i byggnader, skriver sex vd:ar i bygg- och installationsbranschen.

Klimatförändringarna har ställt mänskligheten inför sin största utmaning någonsin. Vi har cirka tio år på oss att undvika en global katastrof.

Klimatfrågan hade lyckligtvis en större inverkan än väntat på hur EU-medborgarna röstade i EU-valet, vilket fler och fler politiker har upptäckt. Debatten handlar dessvärre främst om vilka energikällor vi ska använda när vi producerar vår elenergi.

Men vi kommer aldrig nå klimatmålen om inte elen vi producerar också används mer effektivt. Och eftersom sektorn bostäder och service står för nära 40 procent av energianvändningen, och el utgör 50 procent av energin som används i denna sektor, är det en nyckelfaktor i strävan mot ett fossilfritt samhälle.

Då måste nämligen elen frigöras till elektrifieringen av transportsektorn och industrisektorn.

Nyligen fick Energimyndigheten och Boverket i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till renoveringsstrategi som ska minska energianvändningen i Sveriges byggnadsbestånd.

Förslaget ska presenteras den 20 december, och ska bidra till att nå energieffektiviseringsmålet till 2030 samt till klimatmålet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.

Läs hela artikeln här: Renoveringsstrategin är avgörande för att nå klimatmålet Aktuell hållbarhet

Matthias

Vi belyser de viktigaste frågorna kring smarta och energieffektiva byggnader, stödjer och vidareutbildar våra medlemsföretag samt marknadsför branschen mot myndigheter, konsulter och andra organisationer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer